Kuchyňské stroje a zařízení

Součástí kuchyňského vybavení jsou různé ruční mlýnky na maso, strouhanku nebo na mák, které se levou rukou se dají ovládat jen velmi špatně. Mletí vyžaduje poměrně mnoho síly, a tak si pravák pomáhá tím, že položí levou ruku na strojek a přidržuje jej, pravou točí klikou krouživým pohybem směrem od sebe. Svou váhu přenáší na pravou nohu, s točením se pravidelně naklání nad strojek a využívá k práci i setrvačnosti těla. Pokud se levák postaví ke strojku z opačné strany, musí kliku v pracovní fázi přitahovat, což je velmi náročné a schůdné jen v případě zpracování velmi měkkých surovin. Zde levákovi nezbývá nic jiného než se tyto strojky naučit ovládat pravou rukou.

Mlýnek na strouhanku a mlýnek na maso je konstruován pro praváky - pravák stojí levým bokem u pracovní plochy a pravá ruka otáčí klikou směrem od sebe. Řezné otvory v o táčecím kruhadle i šnek pracují jen při otáčení pravou rukou. 

 

Pokud chce levák otáček levou rukou, musí točit protipohybem, který je zvlášť u mletí tužších materiálů velmi fyzický náročný, protože vratný pohyb v zadní úvrati je nepohodlný.

Kuchyňské roboty, mixéry, šlehače jsou také konstruovány pro práci vedoucí pravou rukou. Založíme-li nádobu na hnětení těsta do základny, je po pravé straně, aby k ní byl pravou rukou snadný přístup. Specializované nástavce a další přídavná zařízení se vkládají z pravé strany, stejně tak otvory pro nalévání nebo vkládání surovin jsou vpravo.

Při výběru rychlovarné konvice se zaměříme na takovou, která má ukazatel stavu vody po obou stranách nádoby. Získáme tím jistotu, že při jejím plnění voda nepřeteče a nenamočí elektrické součástky uvnitř, což by mohlo být velmi nebezpečné, ale i při odměřování množství právě nalévané vařící vody do šálků s kávou, ať ji džíme pravou či levou rukou.

Zvýšenou dávku pozornosti vyžaduje elektrický kráječ na chléb. Narozdíl od mechanického kráječe se krájené potraviny posouvají proti otáčejícímu se noži pravou rukou. Zatímco spuštění bezpečnostní pojistkou zvládne levák hravě, experimenty s dokrajováním zbytků chleba mohou skončit nepříjemným úrazem.

Ruční kráječ na chleba a strojek na mletí masa

Plynové a elektrické varné panely zabudované v pracovních kuchyňských deskách postupně nahrazují sporáky a výrobci nabízejí dvě uspořádání ovládacích otočných knoflíků - v řadě v čele a po pravé straně. Máme-li doma leváka, určitě naši kuchyň vybavíme varným panelem s čelním uspořádáním knoflíků, protože vždy v těch nejvypjatějších okamžicích, kdy se páří z několika hrnců a zrovna něco přetéká, použije levák k vypnutí plynu nebo elektřiny svou levou ruku, překříží paží celý prostor nad hrnci a zručeně se spálí.

Z podobných důvodů budeme raději hledat takový plynový panel, v němž se pizoelektrický zapalovač spouští spolu se stisknutím a pootočení knoflíku. Vyvarujeme se toho, že nám pod předloktím levé ruky vyskočí plamen hořáku proto, že jsme si jako leváci v chvatu neuvědomili, že spouštíme hořák levou rukou, a ne pravou.

Vestavěné plynové varné panely s čelním ovládáním a s uspořádáním knoflíků vpravo

Překvapení může levákovi přinést i mikrovlnná trouba. Dvířka mikrovlné trouby jsou zavěšeny výhradně tak, že se otevírají levou rukou, aby pravá ruka mohla vkládat a vyjímat nádoby s jídlem. Vyjmout pravou rukou talíř s horkou polévkou nebo zkypěné mléko v hrnku je také veliké dobrodružství.

Ostatně skříňky s jedním křídlem dveří se v kuchyni také otvírají levou rukou, aby pravá ruka byla volná a mohla dovnitř něco vložit nebo ze skříňky něco vyjmout. Pokud máme tu možnost a chuť takovouto věc řešit, zvolíme kuchyňský nábytek, kde se dvířka otvírají jejich vyklopením a zasunutím do horní části úložného prostoru.

Téměř všechny skříňové chladničky nebo mrazicí boxy se dnes dají běžně upravit, aby se jejich dveře daly otevírat zprava nebo zleva. Výrobci v návodech na použití uvádějí přesný postup, aby tuto jednoduchou úpravu zvládl se základním nářadím vpodstatě každý. Tato konstrukční možnost je však dána tím, že hlavně v menších kuchyních je nutné využít prostor co nejlépe, protože otevřené dveře chladničky by v úzkých místech bránily přístupu dovnitř, než aby bylo vysloveně myšleno na leváky.

*

Přes všechny nástrahy, které může domácí kuchyně levákovi přinášet, to rozhodně není důvod pro to, abychom se obávali nejhoršího a leváka do kuchyně nepustili. Malí leváci i praváci však musí pracovat v kuchyni pod rodičovským dozorem do té doby, než si osvojí a zautomatizují různé činnosti, které jsou zapotřebí.

Příprava jídel a práce v kuchyni je účelně strávený čas, který přináší radost nejen spokojeným strávníkům, ale hlavně těm, kteří se na přípravě jídla podíleli. Práce v kuchyni je mnohdy jedna z mála příležitostí, jak v dnešní uspěchané době, kdy každý člen rodiny má jiný časový rozvrh, může rodina každý den trávit společný čas. Je také jedinečnou příležitostí, jak získat potřebnou výbavu do života v době stírajících se ženských a mužských rolí.

Zásady bezpečnosti práce však platí rovným dílem pro leváky stejně jako pro praváky, leváci však musí dávat o něco větší pozor a být zručnější.

*

TOPlist

Kontakt

Mgr. Ivo Vodička Marie Majerové 1824/1
Litoměřice
412 01
+420 721 678 920

počítadla návštěv byla aktivována 10. dubna 2015
ivovodicka@seznam.cz